TRIP

#8 Hola, ¿qué tal? ¡Hace mucho tiempo!

– Hallo, hoe gaat het? Lang geleden! –

Ik ben al ietsje meer dan 1 week terug van mijn vakantie in Mexico & nog nooit heb ik zoveel heimwee gehad naar een land. Het was meer dan een fantastische vakantie & ik heb het gevoel dat ik geen tijd genoeg had om alles over dit land te ontdekken. Ik mis het land al enorm .. Ik zal het dan nu dan maar moeten doen met de prachtige herinneringen dat ik eraan heb overgehouden & wil deze ook graag met jullie delen.

Alles begon natuurlijk al door ons prachtig hotel: Ocean Maya Royale H10 . Een zéér verzorgd adults-only 5*hotel in de jungle van Playa Del Carmen met oceaanzicht & met veel respect voor natuur, dier & mensplezier. Dit kon je merken aan de vele beestjes die er rondliepen. Beestjes die je dagelijks meerdere malen op je weg tegenkwam & helemaal niet mensenschuw waren. Je kon duidelijk merken dat dit hun thuis was.

Het strand dat vol zeewier lag doordat de oceaan zichzelf probeerde te herstellen. Ik kan je wel melden dat dit een serieuze geur meebracht maar het personeel schepte elke dag het zeewier weg om het aan de hotelgasten zo aangenaam mogelijk te maken.  Je kon ook geen enkel stukje plastiek of vuil op het strand terugvinden. Dit kon je heel duidelijk vergelijken met de naastliggende hotels waarvan dit wel het geval was ..

& natuurlijk de kleine maar duidelijke boodschappen die ze voor de gasten achterlieten om mee te helpen dit concept te behouden. Gaande van de vele vuilbakken, liever geen plastieke rietjes, geen wc-papier in de toiletten en zoveel meer ..

Bij zo’n all-in hotel kan je natuurlijk wel verwachten dat er animatie wordt voorzien & ik kan je garanderen dat is ook het geval maar geen enkele keer in de mate dat het je zou kunnen storen.

Je had op het zwembaddomein een gedeelte dat voorzien was voor de feestbeesten met danswedstrijden, aquagym, poolzumba, waterpolo, watervolley, schuimfeestjes, … Maar ook een rustige gedeelte met hangmatten, creatieve lessen, yoga, bingo, lagoon-tours en noem maar op ..

Er werden ook heel veel spelletjes gespeeld waarbij iedereen aan het zwembad betrokken werd & dat was natuurlijk heel fijn omdat je dan zo mensen van overal uit de wereld leert kennen ipv dat je met je reisgezel in je coconnetje blijft hangen.. Zo leerden we mensen kennen uit Amerika en hun verschillende staten, Duitsers, Fransen, … We wisselde heel wat ervaringen uit over jobs, de politiek, opleidingen en plezier & besef je dat je het zo slecht nog niet hebt en dat niet alles is zoals het in de filmen of boekjes wordt voorgesteld. Weer wat levenswijsheid erbij.

Buiten het hotel was er natuurlijk ook heel wat te doen. We huurden via het hotel een personal driver die ons naar onze gewenste bestemmingen bracht. Altijd makkelijk, iemand die de weg, de taal en de werkwijze kent.

Doordat ons hotel zo leuk was verloren we natuurlijk heel wat tijd door gewoon te blijven hangen dus besloten we enkel de must see’s te doen. Voor deze reis, op onze lijst: Fifth Avenue in Playa Del Carmen, een Cenotte in Quintana Roo, een mayatempel in Tulum & een lagoon in Cancun.

Fifth Avenue is de langste shoppingstraat in Playa Del Carmen.

 – Lang zoals: op 3u heb je de straat nog niet afgelopen-

 Ik had gehoopt daar een slagje te kunnen slaan qua shoppen maar jammer genoeg waren de prijzen niet zo interessant. Shoppen bij 35 graden in de vlakke zon is – eerlijk gezegd –  geen aanrader. Qua shoppen was het dus een dikke njieeeeet maar dat is natuurlijk beter voor mijn portefeuille. Het was wel heel fijn om op elke hoek van de straat een graffitikunstwerk te zien netalsook de felgekleurde etablissementen & dat je gewoon de zijstraat kunt nemen naar het strand.

Next stop: Cenote – Garden of Eden in Quintana Roo.

Een cenote is een onderwater gelopen grot met diepblauw water en dichtte plantengroei. Naar mijn mening een hele magische plek. Het wordt niet voor niets een wereldwonder genoemd. Er zijn er wel zo’n 3000 geregistreerde in Yucatan, Mexico. Wij kozen voor een iets minder bekende om te kunnen genieten – en niet met 1001 andere toeristen-. Maar de bekendere beschikken over schommels over het water, trappen onder het water, overhangende lianen, overzetbootjes, tarzanswings en zoveel meer .. – Je moet het maar eens googelen –

Maya ruïne – Tulum

Een mayatempel mocht natuurlijk niet op onze lijst ontbreken. We wouden in eerste instantie Chichen Itza bezoeken maar deze bleek toch een hele eind van ons te zijn dus kozen we voor de tempel in Tulum. Deze tempelstad bevindt zich op een klif naast de felblauwe zee maar toch in de jungle zodat we tegen de middag afkoeling konden opzoeken. Het is enorm aangeraden om dit ‘s morgens te doen voor de zon zich ten volle geeft maar ook door het magische lichtinval van de zon.

And last but not least: Een lagoon in Cancun.

Op een 15-tal minutjes van ons hotel was er een lagune. Een lagune is eigenlijk een meer dat ontstaat tussen strand en wal met een sterke stroming.  Eigenlijk zo goed als onmogelijk om daarin te zwemmen of te snorkelen. Je wordt gewoon meegesleurd door de stroming. Wel lachen geblazen voor die dat het willen proberen. Qua kleur van het water kan je het vergelijken met die van een cenote. Er zijn minder bomen maar wel meer stand. Ideaal als je eventjes wilt weglopen van de drukte.

Zoals jullie dus zien, een hele bagage vol met fijne herinneringen. Ik hoop stiekem dat ik jullie heb kunnen overtuigen om ook af te reizen naar Mexico. Het is de 10-uren vlucht helemaal waard.

Toch nog enkele tips voor degene die ik heb kunnen overtuigen om te vertrekken:

Wissel je euro’s al om in dollars & pezo’s.

Zorg dat je visa/maestro aanstaat voor het buitenland. Dit is niet bij elke bankkaart het geval.

Drinkgeld/tips worden al gevraagd vanaf je service van iemand hebt gekregen van zodra je af de vlieger stapt, zie dus dat je iets op zak hebt. Drinkgeld/tips worden aanzien als iets normaal en je wordt raar bekeken als je het niet doet. Ik vermoed dat dit overgewaaid komt van Amerika.

Je hoeft geen rekening te houden met de buienrader, deze klopt van geen kanten. Het weer kan er in 3 min om slagen naar onweer en storm, deze duurt dan ook weer 3 min en gaat dan zo weer over.

Als je naar een markje gaat, zeker afbieden. Ze vragen meestal eerst vanwaar je komt en plakken er dan een prijs op.

Uitstappen plan je best op voorhand.

Uitstappen doe je het best zo vroeg mogelijk. Vanaf 12u is het in de vlakke zon niet uit te houden. Dit duurt tot ongeveer 15u. Ideaal dus voor een siesta’tje 🙂

Huur een wagentje. Dit zou komen op €25 per dag. Een persoonlijke taxidriver kost meer tot zo’n € 100 per dag en een uitstap met je reisagent nog meer ..

Shoppen is niet goedkoper dan België dus het is niet de moeite om dat op je agenda te zetten.

Zo, ik heb geprobeerd om alles te zeggen & te tonen zonder er een warboeltje van te maken. Ik blijf nog even in mijn herinneringen van deze magische Mexico-reis hangen. De jungle, de zon, het gezelschap, de gastvrijheid, het eten, het drinken. Mijn beste reis tot nu toe ..

Adios!

Beso de K

Kus van K

x

1 thought on “#8 Hola, ¿qué tal? ¡Hace mucho tiempo!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *